TOP termékek

Kérdése van? Hívjon minket! +3618909816

Ügyfélszolgálatunk hétfőtől csütörtökig 8-14 óra között hívható.

Híres magyar ízek -Tűzrőlpattant receptek

Híres magyar ízek -Tűzrőlpattant receptek
-30%
Híres magyar ízek -Tűzrőlpattant receptek
Raktáron :  5 db
799 Ft 
559 Ft
Kezdete: 2023.05.31   A készlet erejéig!
Részletek

Az alföld a címben azért van kisbetűvel írva, mert általában a magyar rónákra gondoltam (az Alföldet is beleértve), no meg a dimbes-dombos lankáinkra, át a havasok karéjáig. Mert milyen csuda gazdagság, ha belevesszük az összes mai és régi nagy földrajzi-kulturális hagyatékunkat (van ott folyó, s földje jó, legelőin a fű kövér…). Az egy másik pikantériája a dolognak, hogy a keveredés más népek konyháival csak gazdagít, beviszi a sokszínű másságot a terített asztalra: én így csinálom, hát te hogy? Nálunk győzött a beolvasztás hasznos és kellemes módszere: ami jó, az jöhet, majd kicsit szánk íze szerint fűszerezgetjük. Szokás azt mondani úgy „turistául”, hogy a jó piros gulyás, halászlé, pörkölt, paprikás csirke, krumpli, lecsó, sült pisztráng”, az a magyar konyha. Igen, ezek is. De ide tartoznak már a tatár-török hozta rablóhús, töltött káposzta, paprika, pogácsa, (olyanok mint a jövevényszavaink!), ide a finomfüves aranyzöld, máig is ízes-illatos erdélyi levesek (laskával, gombócokkal), tárcsán, rácson sült vegyes pecsenyék, gyorspataki halak, erdei gombák, juh-és kecskesajtos hideg falatok. Szent István bajor Gizellája hozta konyhája szokásait, Mátyás Beatrixsza révén beszippantottuk Itália ajándékát, a hagymát, fokhagymát, ami nélkül ma már elképzelhetetlen lenne a magyar konyha. Számos nemzetközi szokással, alapanyaggal, technikával gazdagodtunk. Franciáktól a majonézes fogások, felfújtak, Balkán irányából a csorbák, paradicsomos-padlizsános finomságok,… és így sorolhatjuk a minket körbe vevő tájakat, népeket, akik mind hatással voltak ránk, és akik legjobb tudását a mienkkel kereszteztük (lovas nomád, majd növénytermesztő, állattenyésztő gazdálkodó). A Monarchia alatt és a századelőn már nevükre büszkék a magyar szakácsok, cukrászok, étterem tulajdonosok). Így alakítottunk ki egy teljesen egyedi ízvilágú konyhát, amely egyáltalán nem hasonlít egyik európai népéhez sem. A hagyományosból szeretjük a friss tejet, túrót, laskát, kását, főzeléket, kenyeret, lángost és palacsintát; birkát, szárnyast, halat-vadat, marhát és főképp sertést, a disznótorost, kocsonyát, a tejfölös paprikásokat, galuskákat, kelt tésztákat, rakott zöldséges ételeket és egybesülteket… abbahagyni nem lehet! Magyar szokás a bőséges reggeli (speciális változata a villásreggeli volt), ebédre a zöldség-, gyümölcs- és húslevesek, főétekként zöldséges rakottasok, főzelékek kis feltéttel, sült-párolt húsok körítéssel, salátával vagy savanyúsággal, majd édesebb, laktatósabb uzsonnafogások, meleg vacsorák. Időközben mennyiségileg, tartalmilag átalakulgatnak az étkezési szokások: az új irányzat a konyhában egészségtudatosabb, aktuális életvitelünkhöz alkalmazkodó nyomot követ. De a jelen kötet célja feleleveníteni a tradicionális magyar konyhát, élvezni hihetetlen gazdagságát, rácsodálkozni újra mérhetetlen ötletességére, befogadó és szintetizáló voltára. Élvezetes válogatást kívánunk!

Adatok
Kiadó
Csengőkert Kft.
Szerző
Toró Elza
Kiadás éve
2014
Oldalszám
160
Kötés
puhatáblás ragasztott
ISBN
9786155237416
Nyelv
Magyar